OSB LEVHA FİYATLARI

OSB Yönlendirilmiş Yonga Levha olarak çevrilmektedir. Aslen Oriented Strand Board kelimesinin baş harflerinden meydana gelir. Yüksek dayanıklılığa sahip olup günümüzde bir yapı malzemesi olarak birçok yerde kullanılır.

Amerika ve Kanada inşaat sektörlerinde sıklıkla görülen bu malzeme, Türkiye’de de 2000’li seneler ardından sık sık tercih edilmiştir. Günümüzde de yaygın olarak kullanımı devam etmektedir. Verimli yapısının yanı sıra dekoratif bir yapıya da sahiptir. Bu nedenle geniş kapsamlı bir çözüm sunmaktadır.

Stoklama ve nakliye kolaylığı nedeniyle verimli bir yapısı bulunmaktadır. OSB satışı yapan firma doğru bir şekilde seçilirse en iyi sonuçları doğru olarak almanız mümkündür.

OSB Nedir?

OSB rendelenen maddelerden meydana gelen küçük parçaları ifade etmektedir. Ardından bunlar belirli önlerde bir araya getirilerek, bir takım kimyasallar ile sıcaklık ve basınç etkisiyle birleştirilmektedir. Bu süreçte genellikle vaks ve tutkaldan yararlanılmaktadır.

Buna karşılık OSB’nin yapısında birinci sınıf malzeme kullanılması ve dayanıklı malzemeler ile birleştirilmesiyle yüksek mukavemete sahiptir.

OSB üretiminde dış tabana yongaları levha boyuna şekillendirilerek serilmektedir. Ancak orta tabaka yongaları genellikle dış tabakaya dik açı yapacak halde, enine serilir.

 KalınlıkEn Boy (mm)1 Palet = (Adet)Osb

 

OSB Levha Ölçüleri

  • Osb Levha 9 mm – 122×244 cm – 16,61 kg/plaka
  • Osb Levha 10 mm – 122×244 cm – 20,31 kg/plaka
  • Osb Levha 11 mm – 122×244 cm – 22,15 kg/plaka
  • Osb Levha 15 mm – 122×244 cm – 27,69 kg/plaka
  • Osb Levha 18 mm – 122×244 cm – 32,15 kg/plaka
  • Osb Levha 22 mm – 122×244 cm – 39,13 kg/plaka

OSB Nasıl Üretilir?

OSB üretimi esnasında kabuk kullanılmaz. Bu nedenle ilk olarak tomrukların kabukları soyulmaktadır. Bunlar su havuzlarında ısıtıldıktan sonra yahut doğrudan yongalamaya alınmaktadır. Yonga işlemi tamamlandıktan sonra kurutuculara alınmaktadır. Bundan sonra yaklaşık olarak yüzde 4,5 ile 6 rutubete kadar kurtulmaktadır. Ardından ayrı ayrı tutkallama makinelerine alınmaktadır.

Bu esnada kullanılan kombinasyonlar farklılık gösterebilmektedir. Fenolformaldehit ve izosiyanat tutkallarından biri ya da her ikisinin karışımı görülebilir. Bunun dışında suya dayanıklılığı yükseltmek için vakstan da yararlanılmaktadır.

Bu işlemin tamamlanması ardından OSB dozaj silolarına alınmaktadır. Bu esnada yön verilmesi elektronik ve mekanik yöntemler ile gerçekleştirilir. Bu iki farklı şekilde yapılabilmektedir. İlkinde her yonga aynı yönde yönlendirilmektedir. İkincisinde ise alt ve üst yüzeydeki yongalar boyuna orta kısımdakiler ise enine, crossbonding olarak yönlendirilmektedir.

Ardından da press işlemleri uygulanmaktadır. Bu yaklaşık olarak 3 ile 5 dakika arasında devam eder. Son olarak da depolara kaldırılmaktadır.

OSB Özellikleri Neler?

OSB kolay bir şekilde işlenebilir yapıdadır. Bu nedenle müşterilerin gereksinimlerine göre imalat yapmak oldukça kolaydır. Normal marangozluk işlemlerinin tümü problem yaşanmadan, sorunsuz olarak kullanılabilir.

Bunun yan ısıra tespit edilebilirliği de vardır. Her yöne bakan iç katmanları, çivinin panelin içine sıkıca kalmasına yardımcı olur. Ayrıca şu gibi özellikleri de yer almaktadır;

  1. OSB ısı direnci bakımından oldukça yüksektir. OSB’nin uygulama yeri ve şekline göre değişkenlik gösterir.
  2. OSB ahşabı yapıştırabilen her türlü tutkal ile kolay bir şekilde yapıştırılabilir. Ayrıca zımpara yapılması da uygundur.
  3. Her türlü ahşap boya ile OSB’nin boyanması mümkündür.
  4. Neme ve suya karşı üst düzey dayanıklılık sahibidir.
  5. OSB panelin standart ağırlığı 640 kilograma kadar ulaşmaktadır.

Bu bakımdan gelişmiş çözüm önerilerine sahiptir. Kullanım alanları da buna göre oldukça fazladır.

OSB Nerelerde Kullanılır?

OSB kolay bir şekilde şekil alabilen bir malzemedir. Dolayısıyla günümüzde geniş çaplı olarak kullanılmaktadır. Özellikle yapı sektöründe sık sık görülmektedir. Yapı çevrelerinin güvene alınmasında, ara bölme duvarlarda sık sık tercih edilmektedir. Ayrıca şu gibi bölümlerde de kullanımı görülür;

  1. Siding altları
  2. Duvar kaplamaları
  3. Taşıyıcı zeminler
  4. Duvar ve ara bölme yapıları
  5. Neme dayanıklı, düz ve izoleli satıh yapımı
  6. Çatı kaplamaları
  7. Shingle altı levhası
  8. Yer döşemesi
  9. Mapaza, dükkan yapımı ve dekorasyonu
  10. Baraka ve prefabrik yapıların iç kısmı
  11. Dekorasyon işleri
  12. Ambalaj sanayii
  13. Okullar, spor salonları, depo ve sahneler
  14. Marangozluk uygulamaları

Aynı zamanda zeminin yükseltilmesinde ya da düzeltilmesinde, çatı kaplamalarında yararlanıldığı görülmektedir. Dolayısıyla ahşabın kullanıldığı her yerde görülür. Buna en iyi uyumu göstermesi için kullanım yerine göre farklı modelleri yer almaktadır.

OSB Fiyatları Ne Kadar?

OSB fiyatları milimetre ölçülerine göre farklılık gösterebilmektedir. Ana hatları ile fiyatlar aşağıda olduğu gibidir;

  1. OSB LEVHA 11 MM: 00,00TL
  2. OSB LEVHA 15 MM: 00,00TL
  3. OSB LEVHA  18 MM: 00,00TL
  4. OSB 11 MM Levha: 00,00TL
  5. OSB 15 MM Levha: 00,00TL
  6. OSB 18 MM Levha: 00,00TL

Bu rakamlar ana hatları ile OSB’lerin ne kadar olduğunu gösterir. Ancak standart olarak sabit olduklarına işaret etmez. Bunlar birim fiyatı olup daha fazla aldıkça rakamlar da yükselir.

Ayrıca Yerli OSB fiyatları yurt dışından gelenlere göre daha farklı olabilmektedir. Bunlar fiyat olarak daha uygun seçeneklere sahiptir. Bunların yanı sıra toptan bir şekilde almak da mümkündür. Özellikle inşaat ya da tadilat varsa bu çözümlere gidilebilmektedir. Bu durumda firmalar, toptan OSB fiyatları için daha uygun seçenekler teklif etmektedir.

OSB Satan Firmalar

OSB’ler günümüzde standart bir yapıda üretilmemektedir. Aksine müşteriler iletişime geçtikten sonra imal edilmektedir. Onların kullanacakları yer ve ihtiyaçları hesaplanarak, en iyi çözümler teklif edilir. Bu noktada farklılıklar doğal olarak meydana gelir.

Firmaların kullandığı malzeme, tecrübesi, sahip olduğu ekipler ve kullandıkları teknoloji nasıl kalite alındığını etkiler. Dolayısıyla OSB satışı yapan firma doğru bir şekilde seçilmeli, karar verilmelidir. Böylece daha uzun süre kullanılabilecek, kaliteli ve verimli seçeneklere ulaşmak mümkündür.

Ayrıca ilgili firmanın ürünlerini de incelemeniz tavsiye edilir. Yerli ve yabancı OSB’ler arasında inceleme yapabilir, bunların en kalitelerini görebilirsiniz. Her birinin özelliklerini inceleyerek, sizlere neler sunduğunu görebilirsiniz. Böylece nasıl çözümler alacağınızı rahat şekilde görebilirsiniz.